Vissza a nyitóoldalra
 
 
 
e-mail
e-mail
Honlaptérkép Videócsatornánk Kövess minket a Facebook-on
Szezám, nyílj ki!  Szezám, zárulj!

KÖNYVMOLY Könyvmoly rovatunk átköltözött a honlapunkra. Ezentúl itt válogathattok a finom moly-csemegék, a jobbnál jobb olvasnivalók közül. Írjátok meg papír- vagy elektronikus levélben: szerintetek mit és miért érdemes elolvasniuk az éhes könyvmolyoknak.
2011. január
Kovács Katalin tanító néni margittai tanítványai ajánlják:
Malac a pácban
Malac a pácban. E. B. White írta ezt a könyvet, mely a kedvencem, mert nagyon izgalmas. Egy malacról szól, akit egy kislány nevelt fel. Később akad egy pók barátnője, aki segít a malacnak megszökni. Nagyon jó ez a könyv, mindenkinek ajánlom.
Székely Bernadett
Fekete István Vuk című könyvét ajánlom olvasásra. Sok tanulság van benne.
Dombi Kristóf
Vuk
A két Lotti
Egyik kedvenc könyvem A két Lotti, Erick Kästner írta. Két ikertestvérről szól. Szüleik régóta elváltan élnek. Az egyik kislány az anyjánál, másik az apjánál nevelkedik. Egy gyermeknyaralóban találkoznak, és később rájönnek, hogy testvérek.
Ha szeretnétek tudni, mi történt ezután, olvassátok el!
Tatai Csilla
Az én kedvenc könyvem az Az okos leány. Az írója Benedek Elek. Nagyon jó, mert vidám és mókás.
Auner Aphroditta
Az okos leány
Doktor Bubó
Romhányi József: Doktor Bubó. Ezt a könyvet mindenkinek ajánlom. Nagyon humoros, játékos.
Dr. Bubó egy bagoly, aki mindenkit meggyógyít. A segédje Ursula, a szép, egészséges medvelány. Ők nyomoznak is, mindenütt ott vannak.
Olvassátok el nyugodtan, nem fogjátok megbánni.
Scurtu Evelyn Vivien
2010. december
Tudjuk, hogy szerettek olvasni, csak nincs időtök megosztani velünk a legfinomabb Könyvmoly csemegéket. Kovács Katalin margittai tanító néni volt tanítványainak ínyenc falatjaival sajnos kiürült a moly-raktár!
Eric Knight: Lassie hazatér. Minden gyermeknek és szülőnek ajánlom, akik kutyabarátok. Ez a leggyönyörűbb könyv, amit olvastam. Egy kutyáról szól, gyönyörű skót juhászkutyáról, aki egyszer csak hazát talál délen.
Kocsis Szylvia
Lassie hazatér
A kis herceg
Antoine de Saint Exupéry: A kis herceg. Ezt a könyvet minden gyereknek és felnőttnek ajánlom, mert lehet tanulni belőle. A gyerekeknek szórakoztató, a felnőtteknek pedig időtöltő könyv. Mivel én már olvastam, ezt nagyon jól tudom.
Moldvai Tímea
Ez az én kedvenc könyvem. Azért is szeretem, mert olyan helyek vannak benne, amit addig a kis herceg nem látott.
Lukács Tímea
A mese mulatságos és vidám. A kis herceg nagyon barátságos, azért ajánlom, barátkozzatok ti is a könyvvel.
Mikló Annamária
Az én kedvenc könyvem az Egri csillagok, írta Gárdonyi Géza. Azért szeretem, mert tele van izgalommal és bánattal. A legjobb az benne, hogy sose unod meg, mindig változatos. Annak örültem a legjobban, mikor a török katonák kijelentették, hogy nem harcolnak többet. Nagyon megéri elolvasni, még ha hosszú is.
Nagy László
Egri csillagok
G. D Mihály: A kis detektívek. Izgalmas és kalandos könyv, nekem ez a kedvenc könyvem. Főként azoknak ajánlom, akik szeretik a kalandot.
Fóris Zoltán Elek
2010. november
Kincskereső kisködmön
Kedves Molyok, én a Kincskereső kisködmönt ajánlom. Móra Ferenc írta. Sokat lehet tanulni belőle. Ugyanakkor Fodor Sándor: Csipike könyve is tetszett, mert nagyon érdekes. Remélem, nektek is tetszeni fog.
Kiss Csenge, Szamosújvár
Csipike
Kovács Katalin tanító néni volt margittai tanítványai sokat olvasnak. Lássuk, mit:
A mindentudó kalap
Kedvenc könyvem A mindentudó kalap Gárdonyi Gézától. Mindenkinek ajánlom, hiszen Pistike azt gondolja, hogy a kalap mindent tud. A nagyapja pedig azt mondja, hogy csak az ő fején tud mindent. Nagyon izgalmas.
Balogh Lilla Tímea
Az én kedvenc könyvem Bálint Ágnes: Frakk. Egy rajzfilmhős kutyáról, vagyis Frakkról és a macskákról, Lukréciáról és Szerénkéről szól. Ők mindig összevesznek, és Károly bácsi Frakk pártját fogja, Irma néni pedig a macskákét.
Nagy Boróka
Frakk
Állatmesék erdőn, mezőn
Állatmesék erdőn, mezőn. Az írója Hans Cristian Andersen. Az egyik mese a hurkapálcika-levesről szól. A patkányok azt mondták az egereknek, hogy tudnak pálcikalevest főzni, de nem tudtak, csak hazudtak. Az egerek a végén rájöttek a turpisságra. Elolvassátok?
Híri Krisztián
A kedvenc könyvem Móra Ferenc: A körtemuzsika. Ajánlom mindenkinek ezt a könyvet, mert sok jóra tanít, elmeséli az író gyermekkorát.
Almási Zsuzsa
A körtemuzsika
2010. október
A margittai könyvmolyoknak,
Kovács Katalin tanító néni volt diákjainak kedvenc „fogásai”:
A kis herceg
Az én kedvenc könyvem A kis herceg. Antoine de Saint-Exupéry írta. Gyerekeknek való mese. Képek vannak benne. Tanulságos is, mert a kis herceg segít mindenkinek. Mindenkinek ajánlom. Ha nagyon tetszik, többször is elolvashatod.
Ecsedi Flóra
A kedvenc könyvem az Állatmesék. Benedek Elek írta, a Móra Ferenc Könyvkiadó jelentette meg. Mindenkinek ajánlom, mert eseménydús, és sok állatot ismerhetsz meg belőle. Van, amelyik vicces, másik bús vagy örömteli. Ha olvasod, megszereted az állatokat.
Mészáros Richárd Péter
Olvassátok el Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde című könyvét. Ebben a könyvben megvan minden, ami kell. Ez egy verses könyv. Csongor egy úr, de mégis egy ifjú hős. Tünde úri hölgy, de tündérlány is. Vicces nevek vannak benne: Mirigy, Ilma, Duzzog stb. Ebben a könyvben egyszerre van kaland, szerelem, bánat.
Blaskó Csenge, Gergely Jessica
Csongor és Tünde
Micimackó
Az én kedvenc könyvem a Micimackó, írta A. A. Milne. Micimackó barátságos kis bocs, és nagyon szeret játszani. A kedvenc étele a méz. Egyszer felmászott a fára, és bekente magát sárral, hogy a méhek ne ismerjék fel, és mézet tudjon szerezni. Ez volt az egyik eset a sok közül. Mindenkinek ajánlom, mert nagyon szórakoztató könyv, és játékos is a gyerekek számára.
Kovács Bianka
2010. szeptember
Mindenkinek ajánlom Jókai Mór Szegény gazdagok című regényét, amelyben egy úri családból származó lány korai férjhezmenése révén becsöppen egy különös és titokzatos világba, ahol örömök és csalódások egyaránt érik őt. Ha nekikezdtél, nem tudod majd letenni, míg a végére nem érsz!
Bálint Dóra, Nagyszeben
Szegény gazdagok
  A könyv néma tanár,
módszere az olvasás.
Elolvasod szóról szóra,
értelmezed újra és újra.
Megtanít minden jóra,
főnévre és névutóra.
Ha kedvet kapsz, elolvasod,
elolvasod, tovább adod.
A meséskönyv tele van mesével,
szórakozásra mindig készen!
Tanuld meg a románt, törcit,
földrajzot és a többit.
Többet erről én sem mondok,
megtudhatjátok, ha elolvassátok!
Székely Brigitta, Gyergyószentmiklós
 
Én azért szeretem a meséket, mert jól szórakozom, amikor olvasom őket. Azon kívül fejlesztem az olvasásomat és a szókincsem is gazdagodik. Különösen az állatmeséket szeretem és a népmeséket.
A népmeséket azért szeretem, mert régebb nem úgy meséltek, hogy: Volt egyszer, hol nem volt, hanem: Vót eccer, hó’ nem vót! Olyan falusiasan és régiesen beszéltek az emberek.
Vannak tanulságos mesék is, azokat azért szeretem, mert mindig tanulok belőlük valamit.
Szerintem mindenki sokat olvasson, mert a sok olvasástól helyesebben fog tudni írni.
Vaszi Réka, Gyergyószentmiklós
2010. augusztus
Számomra a könyv élet. Nyáron, mikor időm van, olvasok. Ilyenkor hercegnőként fekszem le, és alszom el, bitanglovagként kelek fel, olykor a papagájommal harcolok, s mindenki felriad. Evéskor pedig tündérként szórom a csillámport, vagyis teszem a cukrot a teámba. Mindig álmodozni fogok, ha ilyen jó barátaim vannak.
Zolyomi Izabella
Az osztályban, amikor felmérőt írunk, a szótárak kéznél vannak. A könyvek olvasása fejleszti a szókincsünket. A szótárak arra valók, hogy az ismeretlen szavakat megmagyarázzák nekünk. Ez is bizonyítja, hogy nem tudunk mindent.
Osztián Pálma Rozália
Több millió könyv létezik, és mind nagyon érdekesek. El lehet képzelni, hogy egy könyvnek milyen sok oldala van. Mármint milyen sok mindent tartalmazhat. Izgalmat, félelmet, szomorúságot, boldogságot, akár bosszúságot is. Szerintem a fiatal gyerekek a könyvekből tanulják az illemet, vagy amit nem szabad cselekedni.
Bustya Áron
Az én kedvenc könyvem A repülő kiselefánt. Ez a mese nagyon kedves az én szívemnek. Amikor elolvastam, meghatódtam. Egy kiselefántról szól, akinek a szülei már kicsi korában meghaltak.
Kacsó Henrietta
Négyszögletű kerek erdő
A kedvenc könyvem Lázár Ervin Négyszögletű kerek erdője. Nektek is ajánlom, mert nagyon érdekes. Főleg Ló Szerafin győzelme. Mi az osztályban minden péntekre el kell olvassunk egy mesét. Most éppen a Vuknál tartunk, amit Fekete István írt.
Márkus Evelin
A könyvek ötletesek és különösek. Én tudom ajánlani Az örök hó birodalmában című könyvet, mert nem túl ismert állatokról szól.
Székely Leila
Az örök hó birodalmában
A könyv sokat jelent, mert abból olyan dolgokat tudhatok meg, amelyekről még nem is hallottam. Minden oldal után megtudok valami újat. Szeretek könyvtárba járni, mert ott nagyon nagy a könyvek száma. Én az izgalmas könyveket szeretem.
Csegzi Hunor
Volt egyszer egy kisgyermek, annak a neve Lajcsi volt. Neki volt egy kedvenc könyve, ami a kincse volt.
Egyszer megálmodta, hogy beszél a könyve, és ezt kérdezte tőle:
– Mi az igazi neved, könyv?
– Hiszen te tudod – mondta a könyv.
Addig mind találgatta, amíg rájött.
– A te neved kincs?
– Igen! – mondta a könyv.
És erre felébredt. Sírt, sírt, mert még szeretett volna kérdezni. Tudta, hogy a Kincs mindig a lelkében és a szívében van.
Mánya Krisztián
Rabul ejt az olvasás! Nem tudod megállni, hogy bele ne olvass egy-egy regénybe, tudományos kötetbe, mert kíváncsi vagy a sok érdekességre. Nagyon szeretem az ismeretterjesztő kalandregényeket, mint amilyen az Európa, Afrika, Sarktól-sarkig és a Jutka a nagyvilágban. Ezeket a regényeket azért szeretem, mert a sok kaland mellett sokat tudhatok meg a Földről, amin élek.
Osváth Egon Csaba
Vuk
Tiszta szívből ajánlom nektek Fekete Istvántól a Vuk és Kele című könyveket. Nem csak gyerekeknek, hanem felnőtteknek is ajánlom. Remélem, ti is szívesen elolvassátok, és tetszeni fog nektek is.
Cseh Noémi
Kele
A polcomon ötven van, és tizenhét ki van olvasva. A könyvtárban annyi könyv van, azt sem tudom, melyiket kölcsönözzem ki. Mindig egy órát lapozgatom őket, és olvasok. Minden nap szánok egy kis időt az olvasásra.
Péter Vivien
Otthon midig a könyvtáramba teszem az új könyvet, amit kapok. Mire megnövök, egy olyan könyvtárat akarok alapítani, mit Teleki Sámuel.
Tempfli Bernadette
Nekem a könyvek kincsek. A polcomon egy kis könyvtár van. Azért szeretem a könyveket, mert különböznek: az egyik kalandos, a másik vidám. Nem szeretem a szomorú történeteket.
Benke Noémi
Olvasni szeretek a legjobban. Amikor unatkozom, előveszek egy meséskönyvet, és olvasok belőle.
Trifán Dóra
2010. július
  A könyv a legnagyobb érték,
soha ne hagyd, hogy elvesszék!
Vigyázz rá, hisz értékes kincset,
értelmet találsz benne,
mint a mondák, történetek
és a világ rejtelme.
Bármikor belecsöppenhetsz a
mesék és versek birodalmába,
lépj be te is a
könyvek világába!
Gazsi Evelyn, Magyarlapád
 
Gáspár János: A felfuvalkodott béka

Egy békának nagyon jó dolga volt a tócsában, mégis irigykedett a réten legelésző ökörre, hogy az milyen nagy...
Olvassátok el a mesét, és megtudjátok, mi történt az irigy békával.
Bai Eszter Elza, Szilágypanit
2010. június
Margittai könyvmolyok: Kovács Katalin tanító néni osztályában mindenki bemutatta legkedvesebb meséskönyvét, olvasott belőle a többieknek, majd könyvjelzőt készített a könyvbe.
Mindenkinek ajánlom Erick Kästnertől A két Lottit Nagyon jó és izgalmas regény.
Genda Ágnes, Szatmárnémeti
Ajánlom A két Lotti című egyaránt vicces és szomorú regényt, amit Erick Kästner írt.
Labancz Eszter, Nyárádkarácsonfalva
Erick Kästner: A két Lotti
Mindenki figyelmébe ajánlom ezt a könnyes-vidám történetet. Melyik gyerek nem gondolt még arra, mennyire jó lenne egy ikertestvér, aki úgy hasonlítana rá, hogy még az édesanyjuk sem tudná megkülönböztetni őket? Nos, ebben a regényben két ilyen kislányról van szó.
Balázs Eszter, Ozsdola
Sok szeretettel ajánlom Erick Kästner A két Lotti című regényét, mert nemcsak kalandos és vicces, hanem szívhez szóló is.
Stier Alexa, Szatmárnémeti
Bob kapitány
Daniel Defoe: Bob kapitány
Ez a regény kalózokról és Bob kapitányról szól. Bob kapitány és a kalózok sok izgalmas kalandot élnek át. Meghódítják Afrikát, a sivatagot, a tengert és sok más szigetecskét, ahol bennszülöttek élnek. Remélem, hogy sok gyerek elolvassa majd ezt az izgalmas történetet.
Gazsi Evelyn, Magyarlapád
2010. május
Mindenkinek ajánlom a Tatárok a tengeren című könyvet Méhes Györgytől. Nagyon érdekes.
Gencsi Mihály, Gyergyószentmiklós
Tatárok a tengeren
Frakk és a macskák
Ajánlom nektek a Frakk és a macskák című könyvet, amint Bálint Ágnes írt. Kalandos, és mivel egymás után követeznek az izgalmas dolgok, ezért nagyon figyelemfelkeltő és néha vicces.
Osztián Pálma, Marosvásárhely
Mindenkinek ajánlom a Kétévi vakáció című könyvet, amit Jules Verne írt. Nagyon érdekes és izgalmas ez a könyv. Vegyétek meg, és olvassátok el.
Tempfli Bernadett, Marosvásárhely
Kétévi vakáció
Longfield réme
Olvassátok el Jennifer Rees Longfield réme című regényét, amelyben Jack, az árva fiú bekerül egy családba, ahol nagyon szeretik. A sok kaland után végre a család tagja lehetett.
Kovács Patrik, Szatmárnémeti
Ajánlom A kis lord című könyvet, melyet F. H. Burnett írt. Nagyon érdekes könyv.
Fechită Lujza Mária, Gyulafehérvár
A kis lord
2010. április
A kis herceg
Szeretném ajánlani mindenkinek Antoine de Saint Exupéry-től A kis herceget és Erich Kästnertől A két Lottit. A nyár folyamán ezeket olvastam, és mind a kettő tanulságos volt. Nagyon érdekes és jó, remélem, ti is megszeretitek.
Kelemen Kriszta Mónika, Parajd
Ajánlom A két Lotti című könyvet, amely szép és megható történet. Erich Kästner írta.
Jakab Júlia, Kézdivásárhely
A két Lotti
Azért ajánlom a Jutka a nagyvilágban című regényt Marton Lilitől, mert sok tudományos dolgot lehet megtudni belőle: városok, épületek és más híres dolgok nevét, és kiderül, hogy egy 13 éves lány mit csinál a nagyvilágban anyuka nélkül, egyedül.
Lepedus Orsolya Andrea, Szatmárnémeti
Tükörnapló
Az én hobbim az olvasás. Nagyon szeretek olvasni, de csak azokat a könyveket, amelyek érdekelnek is valamennyire. Képes vagyok egy nap két könyvet is kiolvasni, ha nincs fontosabb dolgom. Az olvasási kedvet a családtól örököltem, mert nálunk mindenki szeret olvasni. A testvéreim ikrek, még csak öt évesek, nem tudnak olvasni, de minden este három mesét kell olvasni nekik, különben nem alusznak el.
Kedvenc könyvem a Tükörnapló, Vanna Cercenà írta. Két lányról szól, mindkettő naplót ír. Carlotta zűrös családjáról, a hegyekben töltött vakációról és a barátnőjével váltott SMS-ekeről ír. Caterina a sorsát megváltoztató hajóútról, a New York-i kikötőről és az emigránsok keserű életéről. Száz év választja el őket egymástól, mégis sok közös van bennük. Caterina 1904-ben született, Carlotta 2004-ben. Carlotta megtalálja Caterina naplóját, melyből megtanulja értékelni az élet legapróbb örömeit is. A két lány tükörképe egymásnak, gyermeksorsok egy évszázad tükrében.
Szilágyi-Székely Zsuzsa, Magyarlapád
2010. március
A szilágysomlyói ötödikesek ajánlják kisebb társaiknak:
Az én kedvenc könyvem a Kobak könyve, írója Hervay Gizella.
A könyvnek három része van, és jó vastag. Sok érdekes mese és sok szép kép van benne. Megtudtam, hogy mi az, amitől Kobak félt, s mitől nem, meg azt is, hogy nem szerette a spenótot, és még nagyon kicsi. A mesékben Kobak és a mamája sokat beszélgetnek. Kobak a tárgyakat valódinak hitte, de a mamája elmagyarázta neki, hogy nem valódiak.
Legjobban a Spenótos-mese tetszett, de a Vízipisztoly-mese emlékeztetett a tavalyi kirándulásunkra. A szüleimmel a tengeren voltunk, és harmadik nap apa és én vízipisztoly-háborút rendeztünk.
Nagyon szeretem a Kobak könyvét. Biztos nektek is nagyon tetszene.
Nagy Ádám
Kobak könyve
A Pókember szórakoztató, gyerekeknek szóló történet.
A főszereplő Piter Parker, akit a pókok tanulmányozásakor megcsíp egy pók, és így ő is tud hálót szőni és falra mászni. Ezeket a tulajdonságokat jó és igazságos célra használja fel. Mindig közbelép, amikor dr. Oktopusz, a gonosz tudós, akinek négy keze van vasból, el akarja pusztítani a világot.
A Pókember legyőzi őt, és megmenti a világot. Azt ajánlom, hogy más is olvassa el ezt a könyvet.
Bulgeran Antonio
Kedvenc könyvemnek a címe A mindentudó kalap. Ennek a szép meséskönyvnek az írója Gárdonyi Géza.
Nagyon szeretem, mert sok szép mese van benne: vicces, állatos és tanulságos mesék. Amikor szabadidőm van, mindig olvasok belőle. Van, amikor a testvéremnek is felolvasok. Neki is nagyon tetszenek a mesék.
A könyvek közül, amiket eddig olvastam, a legjobban ez tetszett.
Szeretném, ha más is elolvasná, mert nagyon sokat tanulhat belőle.
Sájter Bernadett
A mindentudó kalap
2010. február
Heidi
Johanna Spyri: Heidi
Mindenkinek olvasásra ajánlom. A főszereplő egy kislány, Heidi, aki felkerül a hegyekbe a nagyapjához. Itt nagyon jól érzi magát, egy napon azonban a nagynénje elviszi magával Frankfurtba, hogy taníttassa. Heidi nem szereti ott, ezért a ház ura visszaküldi a nagyapjához. Heidi a hegyekben szeretett élni, de hiányoztak a frankfurti barátai. Egy napon levelet kapott a barátnőjétől, Klárától, amelyben megírta, hogy meglátogatja. A látogatás a vártnál is jobban sikerült, mivel a tolókocsis Klára megtanult járni.
A történet végül mindenki számára jól zárul.
Bódiss Boglárka, Margitta
Frances Hodgson Burnett A kis lord című könyvét ajánlom.
Kasza Dalma, Csíkszentgyörgy
A kis lord
Bambi
Felix Salten: Bambi
Egyszer Bambi megszületett az erdő közepén. Találkozott egy Patácska nevű lánygidával. Patácska nagy bajba került, mert megtámadták a vadászkutyák, de Bambi megmentette. Bambi elvette feleségül Patácskát, és született két ikergyerekük, egy fiú és egy lány.
Még ma is élnek, ha meg nem haltak.
Bálint Izabella, Csíkmenaság
Kiss Klára tanító néni volt osztálya a gyergyószentmiklósi Fogarassy Mihály Iskolából így illusztrálta kedvenc olvasmányát, Petőfi Sándor János vitéz című elbeszélő költeményét:

Bede Réka

Jakab Tímea

Fodor Annamária
2010. január
Olvasóink a marosvásárhelyi M. Viteazul Gimnáziumból kincsnek tartják a könyveket:
 

Számomra a könyv értékes kincs. Bővítheted a könyvespolcodat, megtanulhatsz helyesen beszélni és gyorsan olvasni.
Különösen ajánlom az Irodalmi Kistükör című könyvet. Számomra a könyv izgalmat, félelmet, örömöt szerez. Azért szeretem annyira az iskolai könyvünkben a meséket, mert a tanító néni olyan kifejezően olvassa, hogy el lehet képzelni.
Engem a mesék kíváncsivá tesznek.
Ez az én történetem a könyvről.
Keresztes Henrietta Kinga
Azt ajánlom mindenkinek, hogy olvassanak könyveket, és okosodjanak, mert a mostani világban hasznát fogják venni.
Szalontai Norbert
Sok könyvem van, és kiolvastam már az egészet. Kedvencem a Kincskereső kisködmön és a Vuk. A Kincskeresőt Móra Ferenc írta, a Vukot Fekete István.
Bölöni Tamás
Szeretem a verseket, az izgalmas meséket és elbeszéléseket. A könyveimet mindig jókedvvel olvasom. Főleg a Vuk címűt és a Kincskereső kisködmönt. Amikor ezeket olvasom, megtelik a szívem meleggel. Mire megnövök, ezerre szaporodnak sorra-szerre a kedvenc könyveim.
Én a tudásom a könyveknek, szüleimnek és tanítómnak köszönhetem.
Kerekes Andrea Katalin
Egy nap bementem a könyvtárba, és azt éreztem, hogy egy kalandban lesz részem a könyvek birodalmában.
Kivettem egy könyvet, amiben kalandos mesék voltak, belekukkintottam, és elvarázsolt. Azután be kellett zárjon a könyvtár, és siettem haza, hogy folytassam az olvasást.
Barabás Anna-Mária
Én az összes mesét szeretem olvasni. Van köztük izgalmas, kalandos, történelmi, földrajzi, titokzatos vagy varázsmese. Gyűlnek is a kedvenc könyveim. Sorba rakom a polcomon, ahogy jönnek.
Gál Noémi
Nagy utazás kis tányéron a kedvencem, mert a testvéremtől kaptam. Már harmadszor olvastam ki, és ezt mindenkinek ajánlom. Egy kicsit angolos, de csak a nevek. Felsorolom, miket szeretek még: Vuk, Kenyérmadár, Bogáncs és még sok más könyv.
Csepán Dorottya
2009. december
Gondolatok egy ajándékkönyvről
 
Szodorai Melinda szilágysomlyói tanító néni osztálya így vall a Napsugártól ajándékba kapott Kiss Bitay Éva-könyvről:
Sarktól sarkig
Ha azt hallod, Gazsi és Kati, biztosan két olyan gyerekre gondolsz, mint mi vagyunk. Viszont ha Sokattud Doktor nevét hallod, vagy a Csűrcsavarét, biztosan beindul a te képzeleted is. Sokattudról elképzelheted, hogy ő a világ legokosabb embere lehet, Csűrcsavar pedig a legügyesebb, aki mindent meg tud szerelni.
De ha pontosan szeretnéd tudni, hogy miről tud sokat Sokattud Doktor, és mit csűr-csavar Csűrcsavar, és persze hogyan kerülnek kapcsolatba Gazsival és Katival, akkor olvasd el Kiss Bitay Éva Sarktól sarkig című könyvét. Érdemes.
Nekem azért is fontos, mert a Napsugártól nyerte az osztályom.
Oláh Júlia
Atlasszal a kezemben fogtam a könyv olvasásához, mivel így könnyebben végig tudtam kísérni a főszereplők útvonalát, és el tudtam képzelni mindazt, amit ők láttak és átéltek.
Perneș Aliz
Tudtad-e, hogy létezik rózsaszínű hó, a fekete farkas egy pók, és a burunduk egy mókusféle?
Én mindezt Kiss Bitay Éva Sarktól sarkig című könyvéből tudtam meg. Itt olvastam róluk és a jakról, nektármadárról, gaurról, gaviálról, ökörbékáról, no és sok más állatról.
Neked is ajánlom!
Józsa István
2009. november
     Ajánlom nektek a Sarktól sarkig című könyvet, amit Kiss Bitay Éva írt. Nagyon-nagyon érdekes és tanulságos. Igazi kalandos történet.
Osztián Pálma, Marosvásárhely
és Boldizsár Laura-Mária, Gyergyószentmiklós
Egri csillagok      Ajánlom az Egri csillagok című könyvet, mert sok érdekes történelmi dolog van benne. Gárdonyi Géza írta.
Szakács Andrea, Gyergyószentmiklós
és Osztián Pálma, Marosvásárhely
     Én ajánlom A legszebb Grimm meséket.
Csergő Szabolcs, Gyergyószentmiklós
A legszebb Grimm mesék
Penny: Ló a fürdőszobában      Mindenkinek ajánlom a Gedeon Maci című könyvet, melyet Bakay Dóra írt. Egy maciról szól, aki megfázik és eltéved télen. Nagyon érdekfeszítő. Minden gyereknek ajánlom a Penny: Ló a fürdőszobában című regényt, melyet Thomas Brezina írt. Nagyon izgalmas, és tele van állatokkal, akiket én szeretek.
Balázs Regina, Szatmárnémeti
     Lerajzoltam nektek kedvenc részletemet Fekete István Tüskevár című regényéből.
Adorjáni Orsolya, Nyárádszereda
2009. október
     Fekete István Vuk című regényét ajánlom minden Napsugár olvasó figyelmébe. A kis róka kalandjait olvasva mély nyomot hagy bennünk. Érdemes elolvasni!
Vadas Bernadett, Szilágypanit
Vuk
     Kedvenc könyvem H. C. Andersen: Manó a rózsában. Nagyon tetszik nekem ez a mese. Mindenkinek ajánlom.
Kiss Edina, Barátos
     Mindenkinek ajánlom az Én, te, ő című könyvet. Varga Katalin írta, és sok mese meg írásgyakorlat van benne.
Moarcăș Ana, Keresztvár
Én, te, ő
Winnetou      Mindenkinek ajánlom Karl Maytől a Winnetou című könyvet. Izgalmas, szép vadászatokkal, vágtákkal és indián csatákkal.
Borz Andrea, Szalárd
2009. szeptember
     Ajánlom mindenkinek Pásztor Árpád megható gyerekregényét, a Princeszt. A történet hőse egy gyönyörű francia baba, aki sok keserves bonyodalom után végül boldogságot hoz két kislány életébe. A szegény Katica sorsa jóra fordul, és az elkényeztetett gazdag Bözsikéről kiderül, hogy mélyen érző, jószívű lány.
Kelemen Kriszta Mónika, Parajd
Princesz
Doktor Bubó      Kedvenc könyvem a Doktor Bubó Romhányi Józseftől, mert nagyon humoros, és az Aranyhal című könyv Benedek Elektől, amit a Móra Ferenc Mesevetélkedőn nyertem. Szép és izgalmas mesék vannak benne.
Scurtu Evelyn Vivien, Margitta
     Kedvenc könyvem: Gárdonyi Géza A mindentudó kalap. Nagyon tetszik, ahogy a nagyapó mesél az unokáinak. Érdekes.
Balogh Lilla Tímea, Margitta
A mindentudó kalap
A Hókirálynő      Ajánlom H. C. Andersentől A Hókirálynő című mesét, ami a Hókirálynő, egy kisfiú és egy kislány története.
Bara Barbara, Gyergyószentmikós
2009. augusztus
     Ajánlom minden tanulónak és szülőnek a Magyarország című könyvet.
Nagy Diána, Erdőfüle
Magyarország
A tizenöt éves kapitány      Ajánlom A tizenöt éves kapitányt, amit Jules Verne írt. Nagyon izgalmas és érdekes.
Deák Hunor, Gyergyószentmiklós
Óz, a csodák csodája      Ajánlom mindenkinek Fodor Sándortól Csipikét, mert egy fantasztikus regény. A szereplőknek van jó és rossz tulajdonsága is. Mindenkit, még az élettelen dolgokat is megszemélyesíti az író.
Csipike
     Ajánlom még Frank L. Baumtól az Óz, a csodák csodáját, ami szintén érdekes regény.
Kelemen Kriszta Mónika, Parajd
Magyar mese- és mondavilág      Nagyon szeretem olvasni a Mátyás királyról szóló tréfás meséket, és Benedek Elek meséit. Nagyon ajánlom.
Rémán Tímea, Kovászna

     Kedvenc olvasmányom Benedek Elek Magyar mese- és mondavilág című gyűjteménye. Érdekes, megunhatatlan, nemcsak a kettős évforduló évében.
Pető Anetta, Magyarhermány
Magyar mese- és mondavilág
     Ajánlom Selma Lagerlöftől Nils Holgerson csodálatos utazását. Ebben a könyvben Nils a vadludakkal és Márton gúnárral berepüli Svédországot, rengeteg viszontagság között.
Márton Brigitta, Csíkszereda
Nils Holgerson csodálatos utazása
2009. július
A Dzsungel könyve      A vakációban elolvastam Rudyard Kipling A Dzsungel könyve című regényét. Nagyon érdekes, fordulatos, izgalmas könyv. Ajánlom mindenkinek, mert megismerhetitek a dzsungel törvényeit, állatait és a kis Mauglit.
Székely Beatrix, Szalárd
     A Winnetou regény öt fő részét ajánlanám Karl May-től, ami érdekes, humoros és „lélegzetstoppoló”. Az öt rész neve: Old Shatterhand, Old Death, Old Fireband, Winnetou és Az ezüst tó kincse. Remélem, ti is elolvassátok.
Gáspárik Márton Pál, Marosvásárhely
Winnetou
A két Lotti      Én az Erich Kästner írta A két Lottit ajánlom. Nagyon érdekes, két ikertestvérről szól, akik nem tudnak a másikról.
Kovács Klementina Gyöngyvér, Kárásztelek
     Kedves olvasók, figyelmetekbe ajánlom, hogy olvassátok el a Kincskereső kisködmönt, amit Móra Ferenc írt. Nagyon megható és szép.
Péter Nóra, Székelyudvarhely
Kincskereső kisködmönt
Mi, szemüvegesek      Mindenkinek ajánlom Fehér Klára: Mi, szemüvegesek hetedhét tengeren című könyvét. Igazán izgalmas, kalandokkal teli könyv. Remélem, elolvassátok!
Mares Eszter, Szatmárnémeti
2009. június
Az aradi Csiky Gergely Iskolacsoport IV. osztálya igen derék molycsapat. Nemcsak a Napsugár minden lapszámán, hanem sok-sok könyvön is átrágták magukat.
     Mindenkinek ajánlom A. A. Milne Micimackó című regényét. Nagyon szórakoztató. Micimackó, Malacka, Nyuszi, Füles, Kanga, Zsebibaba és Róbert Gida szerepel benne. Róbert Gida megold minden problémát, hiszen ő a legnagyobb, már majdnem hatéves.
Ilona Eszter
Micimackó
Vuk      Szeretem Fekete István Vuk című regényét, mert izgalmas, tanulságos. Az író a róka szemszögéből írta meg a történetet. Van benne tréfa, kicsit szomorú, de a végén minden jóra fordul.
Szereplők: Vuk, Kag, Íny, Karak, varjú, Tás, Vahur, Simabőrű, béka, Fickó, részeg ludak.
Nagy örömmel olvastam ezt a regényt. Mindenkinek ajánlom.
Dohor Tamás
     Csukás István: Süsü, a sárkány. A szereplők: Süsü, Süsü apja és két testvére, királyfi, a dadus, a királylány, az írnok, a toronyőr, a zsoldosok, a lepke, a favágók, a pék, Torzonborz, Petrence, stb.
Szép könyv, jó belőle olvasni. Megtudjuk, hogy egy olyan ijesztő lény, mint a sárkány is lehet jószívű.
Rudolf Ábrahám
Süsü
A kis herceg      Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című regényének szereplői a kis herceg, a rózsa, a király, a hiú ember, az iszákos, az üzletember, a lámpagyújtogató, a geográfus, a róka, a kígyó. Mi történik? A kis herceg, miután felnevelt egy hiú rózsát, elment a bolygójáról, hogy barátokat keressen. Útja során találkozott mindenféle emberrel. A Földön összebarátkozott egy rókával, aki megtanította arra, hogy akit felnevelt, és megszelídített, azért felelős. Visszatért hát a bolygójára, hogy a rózsájára vigyázzon.
Lőrincz Márk
2009. május
A gyergyószentmiklósi Vaskertes Iskola IV. B osztálya ünnepi lakomára hívja az éhes könyvmolyokat:
     Ajánlom Benedek Elek A hétfejű sárkány című könyvét. Félelmetes, izgalmas és nagyon érdekes.
Kémenes Zsombor
A hétfejű sárkány
Édes mostoha      Mindenkinek ajánlom Lakner Arthurtól az Édes mostoha című könyvet. Nagyon izgalmas, aranyos könyv.
Benedek Kolumbán Mária
     Ajánlom A legszebb Grimm-meséket. Jó és érdekes.
Csergő Szabolcs
A legszebb Grimm-mesék
     A tulipán törpék című könyvet ajánlom azoknak, akik szeretik a változatos és szórakoztató meséket. Ebben a könyvben régi és új mesék vannak. Nagyon tanulságosak és kedvesek még a felnőttek számára is.
Péter Krisztián
     Ajánlom Az állatok viselkedését Kiss Bitay Évától. Nagyon érdekes. Sokat tanulhatsz belőle.
Boldizsár Laura Mária
Kincskereső kisködmön      Ajánlom Móra Ferenc Kincskereső kisködmön című könyvét, mert nagyon szép, gyerekeknek való.
Szakács Andrea
2009. április
     Szeretettel ajánlom a Tizenkét éves felnőtt című könyvet Méhes Györgytől, mert érdekes és tanulságos történetet tár elénk egy régi valós világból.
Mali Imre, Vámfalu
Tizenkét éves felnőtt
A két Lotti      Erich Kästner A két Lotti című könyve vidám, de egyben szomorkás történet. Ha nekikezdtél, biztos, hogy elolvasod.
Csog Csenge Emese, Erdőfüle
     A két Lotti című regény két lányról szól, de nem mesélem el, hogy olvassátok el ti is.
Nagy Helén, Marosvásárhely
A két Lotti
János vitéz      A János vitéz című olvasmány Petőfi Sándortól nagyon izgalmas, megható és tanulságos, olvassa el mindenki!
Barta Anett Angéla, Szalárd
     Minden olvasónak ajánlom a 80 nap alatt a Föld körül című könyvet, Jules Verne művét. Arról szól, hogyan nyert egy ember 20000 fontot világkörüli útjával.
Kovács Tamás, Nagybánya
80 nap alatt a Föld körül
     A gyergyószentmiklósi Fogarassy Mihály Iskola IV. A osztálya rajzokkal ajánlja nektek Jonathan Swift: Gulliver utazása Lilliputban című nagyszerű regényét.
2009. március
     Ajánlom mindenkinek a Tanulságos állatmesék című könyvet, amit Jean de La Fontaine meséi alapján írtak. Sokat tanulhatunk belőle.
Bálint Bettina Csilla, Szilágyballa
Tanulságos állatmesék
A kis hableány      A születésnapomra kaptam egy nagyon érdekes meséskönyvet, címe A kis hableány. A meséket mágneses figura készlet kíséri. Szabadon rendezhetem a figurákat a könyv oldalain, így többször is szívesen kezembe veszem. A figurák áthelyezésével kedvem szerint alakíthatom át a történetet.
     A mágneses meséskönyv-sorozatba tartoznak A kis hableány, Az ólomkatona, Pöttöm Panna, Pán Péter. Minden kezdő kisiskolásnak ajánlom. Én már olvasok belőle.
Bács Szidónia, Étfalva-Zoltán
     Aki szereti a humort, annak ajánlom Méhes György Egy tucat léggömb című könyvét.
Tiron Ábel, Csíkszereda
Egy tucat léggömb
Megérjük a pénzünket      G. Szabó Judit Megérjük a pénzünket című könyvét ajánlom, mert mindig lehet nevetni rajta, és nagyon vidám könyv.
Katona Hajnalka, Szatmárnémeti
     Ajánlom nektek a Csipike című könyvet Fodor Sándortól. Nagyon sok érdekes dolog történik Csipikével. Jó könyv.
Barabás Réka
Csipike
Kincskereső Kisködmön      Én a Kincskereső Kisködmönt szeretem, és ezt ajánlom nektek is, mert nagyon sokat tanulhattok belőle. Vicces és tanulságos. Móra Ferenc írta.
Bálint Andrea, Keresztvár
2009. február
A marosvásárhelyi L. Rebreanu Gimnázium IV. F osztályának kedvenc molycsemegéi:
Tappancs nagy mesekönyve
     Az én kedvenc könyvem Tappancs nagy mesekönyve, Rakács Eszter írta a világ legkedvesebb állatkáiról. Minden nap újabb és újabb kalandok várnak rájuk. Ajánlom mindenkinek ezt a könyvet, mert nagyon érdekes és tanulságos történetek vannak benne.
Codoi Antónia
Világszép Nádszál Kisasszony
     Az én kedvenc könyvem Világszép Nádszál Kisasszony. Szerzője Benedek Elek. Ajánlom, mert színes, és gyönyörűek a mesék benne. Szerintem ami Benedek Elektől van, az nagyon szép.
Lutyán Szidónia
Petőfi Sándor
     Az én kedvenc könyveim Petőfi Sándor verses kötetei. Olvastam egy jó pár versét, és azt ajánlanám nektek is, hogy válasszatok és olvassatok ti is, mert nagyon fog tetszeni.
Ghidiu Arnold
     Ajánlom az Egbert egér útra kél című könyvet Mihály Antaltól. Az egér és a macska összebarátkoznak, és együtt játszanak.
Cizmaș Andrea Márta
Magyar népmesék
     A Magyar népmesék című könyvet azért szeretem, mert okosak a szereplők, a mesék benne tanulságosak és viccesek, királynékról és királyokról szólnak.
Állatmesék
     Az Állatmesék című könyv is nagyon érdekes és tanulságos. La Fontaine meséinek csodálatos világában találkozhatunk a gőgös oroszlánnal, a félénk nyuszival és sok más szereplővel. Egy különleges könyv, melyet gyönyörű illusztrációk tesznek még érdekesebbé.
László Andrea Kinga
2009. január
     Ajánlom J. K Rowling-tól a Harry Potter című könyveket. Rengeteg érdekes és fantasztikus eseménnyel vannak tele. Megtudjuk, hogy egy varázslónak is lehetnek félelmei. Nekem nagyon tetszett, érdemes elolvasni! Te is jól fogsz szórakozni.
Fülöp Ágnes, Székelyudvarhely
Harry Potter
Az aranyember      Jókai Mór Az arany ember című könyvéből mindent megtudhatsz a főhősről. Olvassátok el!
Barta Anett Angéla, Szalárd
     Ajánlom Lázár Ervin A négyszögletű kerek erdő című könyvét. Olvasás közben ti is jól szórakozhattok.
Fosztó Pál, Erdőfüle
A négyszögletű kerek erdő
Winnetou      Ajánlom Karl May indiánokról írt Winnetou című könyvét. Izgalmas és érdekes.
Müller Walter Zsolt, Kolozsvár
A kis herceg      Nagyon megtetszett Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című könyve.
A kolozsvári Octavian Goga Iskola IV. C osztályos tanulói
A kis herceg
Rosszcsont Peti      Francesca Simon Rosszcsont Peti című könyvét ajánlom, mert nagyon vicces.
Ferenczi Kincső, Székelyudvarhely
Rosszcsont Peti
Pán Péter      Érdemes elolvasni a Pán Péter című könyvet James Matthew Berrie-től. Egy kisfiúról szól, aki elszökik otthonról a Kensington parkba, és örökké ifjú marad. Nagyon varázslatos regény.
Bartha Gergely, Marosvásárhely
     Ajánlom Thomas Brezina Legyen anyu a legmenőbb című könyvét, melyben az anyuka kirándulni akar menni a lányaival, de közben elvesztődik a folfónia kulcs. Nagyon izgalmas, félelmetes és humoros történet.
Nagy Brigitta, Marosvásárhely
Legyen anyu a legmenőbb
2008. december
     Annyira szeretek olvasni, hogy még a könyvtárból is szoktam kivenni könyveket. Szinte minden nap olvasok. Amikor elkezdek egy könyvet olvasni, abban a szent percben jobb kedvem lesz. Ha a tárgyak is jegyet kapnának, a könyvek kitűnőt kapnának. A legjobb, ha akkor olvasol, amikor készülsz elaludni, mert szép álmod lesz. Az olvasásnál nincs jobb dolog.
     A Varázslatos iskolabusz nagyon tetszett, mert megtanít sok mindenre a természetről. Olvassátok el ti is.
Kulcsár Petra, Gyergyószentmiklós
     Büszkén közlöm, hogy életem egyik legjobb könyvét olvastam! A Mi, szemüvegesek című könyvet Fehér Klára írta. Ez a könyv nem csak jó, hanem izgalmas, változatos, érdekes. Ahogy elolvastátok azt a könyvet, ami épp nálatok van, rögtön keressétek ezt a könyvet.
Bede Réka, Gyergyószentmiklós
     Ajánlom Ellis Kaut Mindig ez a Pumukli! című könyvét. Hőse, Pumukli, a kis kobold, aki imádja a csokit, és utálja a sajtot. Verselni is szeret. A kobold Eder mesternél lakik, aki sokat bosszankodik Pumukli huncutságai miatt, de ennek ellenére nagyon szereti őt.
Kopacz Zsófia, Gyergyószentmiklós
2008. november
Kőrösi Csoma Sándor naplóját azért ajánlom, mert megtudjuk, hogy milyen életet élt Csoma Sándor, és megtudjuk, hogy jó gyerek volt.
Benedek Elek Az aranytulipán című könyvében tanulságos és szép mesék vannak.
Bodó Imola Kinga, Zabola
Mindenkinek ajánlom Kiss Bitay Éva Állatparádé című könyvét, amit a Napsugártól nyertem. Nagyon érdekes: megismertet állatokkal és leírja, hogy melyik állat miben jó.
Boldizsár Laura Mária, Gyergyószentmiklós
Nagyon ajánlom a Medve a szekéren című könyvet, amit Lev Tolsztoj írt. Tele van érdekes, vicces, rövid és hosszú, mesemondóversenyre való mesével.
Nagyon ajánlom az Európa című regényt is, mert tele van izgalmas, vicces és általános műveltséget fejlesztő sorokkal.
Osváth Egon Csaba, Marosvásárhely
Ajánlom Fodor Sándortól a Fülöpke beszámolóit és Francesca Simontól a Rosszcsont Peti sorozatot. Mindkettő nagyon vicces.
Csis Róbert, Kolozsvár
Sok mesét olvastam, és azokból különböző mesehősöket rajzoltam meg. Mátyás király és a szegény favágó és Mátyás király bolondja című mesék jeleneteit próbáltam papírra helyezni.
Hunyadi Ivett, Zsibó
2008. október
Lássuk, mit csemegéznek a zabolai III. B osztály jó étvágyú könyvmolyai:
Benedek Elek: Csalimese
Azért ajánlom, mert érdekes, mókás és szép mese.
Izsány Botond
Grimm testvérek: Hüvelyk Matyi
Szomorú és érdekes mese. Azért ajánlom mindenkinek, mert Matyi példájából sokat lehet tanulni.
Benedek Elek: Bujdosó macska
Bár mindnyájukat elűzték a viselkedésük miatt, ugyanaz a viselkedés jót is tett. Ezt a könyvet mindenkinek ajánlom, mert nagyon tanulságos.
Izsán Emil
Ajánlom nektek, hogy olvassátok el a Móra Ferenc és Gárdonyi Géza tollából származó csodálatos állatmeséket. Megismeritek az állatok furfangjait, ravaszságait és megtanulhatjátok, hogy sokszor az ész túljár mindenen.
Grimm testvérek: A Békakirály
A tévében megváltoztatják, ezért ajánlom, hogy olvassátok el, mert olvasva sokkal izgalmasabb.
Fejér Huba
Grimm testvérek: Válogatott mesék
Olyan mesék vannak benne, amelyeket minden gyerek szeret. Megnyitja előttünk a mesék világát.
Hallama Erzsébet: Hisziapiszi utazásai
Ez a könyv egy kisfiúról és a barátjáról szól. Tréfás könyv, nekem nagyon tetszett.
Balogh Mónika
2008. szeptember
Csipike Ajánlom Carlo Collodi Pinokkió kalandjai című könyvét. Nagyon izgalmas kalandokban részesültem, amikor elolvastam.
Ugyanakkor olvastam Fodor Sándortól Csipikét, ami nagyon érdekes és izgalmas kalandokat ír le. Olvassátok el ti is!
Jankó Barbara, Hosszúmező
Pinokkió kalandjai
Az Egy magyar nábob című könyvet Jókai Mórtól mindenkinek ajánlom, mert nagyon szép, megható, és a szereplővel úgy lehet átélni, mintha csak magad élnéd át az egészet. Olvassátok el!
Barta Anett-Angéla, Szalárd
Egy magyar nábob
A Pál utcai fiúk Mindenkinek ajánlom A Pál utcai fiúk című regényt Molnár Ferenctől, nagyon érdekes és izgalmas.
Horvay Boglárka, Nagykároly