Vissza a nyitóoldalra
 
 
 
e-mail
e-mail
Honlaptérkép Videócsatornánk Kövess minket a Facebook-on
Szezám, nyílj ki!  Szezám, zárulj!


Borbély Botond – Halacska

Máthé Borbála – A tenger csodái

Mindketten Balázs Annamária, kibédi tanítónő másodikosai.

Mihály Hanga Dorka másodikos a marosvásárhelyi Liviu Rebreanu Iskolában. Szenvedélyesen szeret rajzolni — írta róla édesanyja.
Sok-sok szeretettel küldjük szívecskéinket Nektek, kedves napsugarasok és minden hűséges olvasótoknak. Baráti üdvözlettel, Molnár Hajnal tanító néni és a marosvásárhelyi Dr.Bernády György Általános Iskola III. C osztályaAdorjáni Kristóf

Hegyi Krisztián
Pádár Krisztián
Pop Ágnes tanító néni harmadikosai a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Líceumból a kényszervakáció idején saját „meséskönyvet” írtak, rajzoltak, fűztek.


Kádár Killa Kámea fényképének ezt a címet adhatnánk: „Be van fejezve a nagy mű…
az alkotó pihen.”
A vers szerzője Németi Nóra ötödikes, János Erzsébet tanító néni volt diákja a szatmárnémeti Bălcescu–Petőfi Iskolában.
Gyerekek, gyerekek, vidámak legyetek!
Otthon s kertben vidám gyerekek,
szomorúak kicsit, de nem csüggednek,
és hogy miért?
Várják, várják a vakációt
és a nagy gömb nyalánkságot.
Játszóterek zárva, karantén a házba.
Várják, várják a találkozást s a rég nem látott társakat.
Fagyi a kézben, jó csokis, szeretik a gyerekek, így okés.
Balázs Annamária, kibédi tanítónő leveléből idézünk:
Nagy örömömre szolgál, hogy ebben a nehéz időszakban is kapcsolatban tudunk maradni a Napsugárral, hisz mi, kibédi második osztály hűséges olvasói vagyunk a folyóiratnak. Csatolom tanulóim szebbnél-szebb munkáit, hátha viszontlátnák a Napsugár-palackpostában:

Borbély Boróka — Tulipánok
Kacsó Orsolya Marika — Tavasz

Serestyén Blanka — Az erdő


Borbély Lilla Réka — Évszakok
A vesztegzár idején mindenkiből nagy szakács lett. Mi is bőven kaptunk kóstolót a sok finomságból, amit készítettetek.

Pop-Sólyom Ágnes tanító néni harmadikosai a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceumból fantáziadús szendvicsekkel kínáltak meg.
Paprikafa. Molnár Mária-Terézia, Hodor Katalin és Péter Ildikó tanítványa a kézdivásárhelyi Molnár Józsiás Általános Iskola IV. B SBs osztályából ínycsiklandó házi zsíroskenyeret küldött.
MADARAK ÉS FÁK NAPJA

Fodor Emőke, szamosújvári tanítónő levele és a szamosújvári Kemény Zsigmond Elméleti Líceum elemi osztályainak általa könyvbe szerkesztett alkotásai:
Kedves Emese és digitális csapatod!

Örülök, hogy sikerült alkalmazkodnotok az új idők kihívásához. Ebben is példakép vagytok számunkra, hogy a közös célunk, az erdélyi magyar gyerekek nevelése, érdekében folyamatosan tanulunk, alkalmazkodunk.
A szamosújvári Kemény Zsigmond Elméleti Líceum tantestülete is sokat változott. Számtalan alkalmazás, platform, feladatszerkesztő kipróbálása tette érdekessé napjaink. Mindvégig szemünk előtt volt a cél : a legjobbat a diákokért.
A tanítói csapat online is egységes maradt, naponta online kávézunk és megosztjuk a neten lelt „digikincseket” is, az örömöket, apró kellemetlenségeket is egymással. Nagy nevetések közt egymáson próbáljuk ki a zoom és más platformok használatát, együtt válunk digitális pedagógussá.
Iskolánk naptárába március végére volt betervezve az Iskola másként hét. Sokat gondolkodtunk, mitől lesz másként, hisz akkor már a harmadik hete digitálisan voltunk jelen egymás életében. A komplex, szeptembertől szervezett hetünket elvitte a koronavírus.
Ekkor pattant ki a fejünkből az ötlet, hogy amúgy is mindent együtt szervez az 5 elemi osztály, legyünk most is együtt. A 116 gyerek szüleit egy nagy zárt Facebook csoportba hívtuk, mely közkívánatra a Zárt napok a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum elemi tagozatán nevet kapta. Naponta más tanítópáros adott a szülővárosunkhoz, Szamosújvárhoz kötődő feladatokat a családoknak. A családon belüli együttműködés sok szép példáját láthattuk. Történelmi bemutató, gasztronómia, társasjáték, hídépítés, örmény tánc – és ezen belül olyan kreatív megoldások, hogy nem győztünk csodálkozni. Hét végén a tanítók videóüzenetben köszönték meg a családok munkáját, hisz bár az volt a cél, hogy az ő napjaik tegyük színessé, a végére rájöttünk, hogy mindannyian gazdagabbak lettünk ettől az együttműködéstől.
S ekkor megszületett a döntés, hogy maradjon a közös csoport és hetente lepjük meg a családokat valamivel. A tanulási tartalmakat minden osztály külön kezeli, a Zárt napok…csoport maradt a közös munkáé. Április 24- csatlakoztunk az Egy nap népviseletben kezdeményezéshez, rengeteg fotó érkezett, videót vágtunk belőle. Anyák napjára a tanítók Koncz Zsuzsa Mama kérlek dalára készített videóval kedveskedtek az anyáknak, akik teljes értékű partnerek ebben a helyzetben.
E hétvégén a Madarak és fák napját ünnepeltük együtt. Sok érdekes feladatot ajánlottunk a gyerekeknek, kisfilmeket, madárlest…és azt hogy rajzoljanak madarat illetve írjanak verset. A beküldőknek jutalmat ígértünk, mely eredetileg egy oklevél lett volna.
Nagyon meglepődtünk azon, hogy rengeteg alkotás érkezett. Az előkészítő csak rajzolt, de a többi osztály sikeresebb vagy kevésbé sikeres verseket írt, mindenféle madárról. Úgy gondoltuk, az oklevélnél nagyobb jutalmat érdemelnek ezek az aktív családok.
S ezennel szeretettel felkérünk, legyetek ti a jutalom számukra. Nagy megtiszteltetés mindenkinek, ha a ti oldalatokon megjelenhet, kérjük, olvassátok el, nézegessétek meg az alkotásokat, és ha lehet, közöljétek.

Szívből köszönjük segítségetek, online is hűséges olvasóitok nevében,
Fodor Emőke

Madarak és fák napja
Anyák napja után is érkeztek rajzos-verses vallomások arról, mennyire szeretitek édesanyátokat.


Kacsó Dorottya, Nagy Izabella tanító néni maroskeresztúri harmadikos diákja tulipános üdvözletet ajándékozott anyukájának.
Vincze Dávid, tordai negyedikes, Finna Enikő tanító néni diákja József Attila Altatójának ellentett párjaként írta meg    Ébresztő    című versét:

Kinyitja szép szemét a fényes ég,
Kinyitja a ház a szemét,
A harmat alatt kel az élet,
Nyisd ki szemed, szép kis Ninett.

Párnáról felveszi fejét,
Felkel apa a gyerek helyett,
Velem tölti a nap felét,
Nyisd ki szemed, szép kis Ninett.

A napocska is felkel,
Ne legyél ennyire ijedt!
Vár kint téged Erkel,
Nyisd ki szemed, szép kis Ninett.

Felkel az iskola, felkel a könyv,
Vár téged a barátod, Yvett,
S nézd az ablakban, ott az ölyv!
Nyisd ki szemed, szép kis Ninett.


Egri Lara Baranyai Zsuzsa IV. B osztályos tanítványa a szatmárnémeti Rákóczi Ferenc Iskolában. Rajzával a kézmosás fontosságára hívja fel a figyelmet.


Kövér Sára Berde Éva tanítónő II. osztályos árkosi kisdiákja. A Kesztyű című meséhez készített illusztrációt.


Schvarczkopf Tamás, Blatniczky Cecília tanító néni harmadikos diákja a szatmárnémeti Aurel Popp Művészeti Líceumból egy igazi „szabad” szombatról rajzolt és írt verset, amilyenről a vesztegzár idején csak álmodhatunk.

Szaniszló Ádám, Csurka Tünde negyedikes tanítványa a nagybányai Németh László Elméleti Líceumból csupa ponttal rajzolta meg a fát, a hintát. Ezt a festészetben pointillizmusnak hívják (a francia point szó alapján, ami magyarul pontot jelent).


Kocsis Gabriella tanító néni sarmasági harmadikos diákjai, Forgács Zoltán, Molnár Norbert és Szász Krisztián versben biztatnak mindenkit az otthonmaradásra.

Anyák napjára sok őszinte rajzot, kézimunkát, verset küldtetek, hiszen édesanyátoknál nincs fontosabb számotokra.
Ő mindig vigyáz rád, de ez a nap ébresszen rá arra, hogy neked is vigyáznod kell rá. Hogyan? Szeretettel, figyelemmel, minél több apró segítségnyújtással, szófogadással.
Tégy valamit édesanyád örömére — ne csak ma, hanem holnap is!

Nagy Izabella tanító néni maroskeresztúri harmadikos diákjai, Székely Máté, Szabó Gergő és Tóth Dávid Benjámin készítették Anyák napjára.Németi Nóra ötödikes olvasónk,
János Erzsébet tanító néni volt diákja
a szatmárnémeti Bălcescu–Petőfi Iskolában, verssel köszöntötte édesanyját.

Szaniszló Ádám, Csurka Tünde tanítónő negyedikes diákja a nagybányai Németh László Elméleti Líceumból végtelen türelemmel és kézügyességgel hajtogatta a nemzeti színű tulipánt.

Botka Fanni Kinga negyedikes olvasónk szeretetének minden igyekezetével alkotta meg édesanyja, Botka Ildikó, diósadi tanítónő portréját.
Ha ti megnőtök, jó kezekben lesz a Föld!
Ezt bizonyítják a Föld napjára készült rajzaitok, munkáitok, amelyekből felelősségtudat, aggodalom és szeretet sugárzik.
Bár e nap elmúlt, és mi már közzétettünk egy sorozatot alkotásaitokból, most a később érkezetteken a sor, hiszen Földünkre az év minden napján vigyáznunk kell… kellene.

Boitor Tekla meséje, Szatmárnémeti, Kölcsey Ferenc Főgimnázium, III. B osztály, tanítónője Sárosi Melinda:
EGYÜTT SIKERÜL!

— Elfáradtam. Már nagyon jól esne egy kicsit pihennem. Régóta cipelem a hátamon a sok házat, a több milliárd embert, akik között sokan vannak olyanok, akik szennyezik a vizeimet, kivágják a fáimat, eldobják a szemetet, bepiszkítják a levegőmet. Szerencsére vannak olyanok is, akik azt akarják, hogy tiszta legyek, és mindent meg is tesznek ezért. Nem könnyű manapság Földnek lenni, elkelne egy kis segítség.
— Segítség kell? Én hajlandó vagyok segíteni! — szólalt meg egy hang.
— Ki vagy te, és hol vagy?
— Nézz le! Itt vagyok! A nevem Korona.
— És, hogy tudnál te rajtam segíteni?
— Csak bízd rám, és figyelj!
Ezután Korona elindult a nagyvilágba. Ahol csak járt, mindenkit megbetegített. Látta, hogy milyen erős, és egyre gonoszabb lett. A világ minden részére eljutott, az embereket vagy megbetegítette, vagy a házaikba zárta. A levegő tisztább lett ugyan, de az emberek sokat szenvedtek.
— Most már elég, hagyd abba! Tiszta levegőt akartam, de nem ilyen áron! Emberek, segítsetek nekem megállítani Koronát! EGYÜTT SIKERÜL!Butean Dániel legóból készített makettet. Munkáját ugyancsak Sárosi Melinda tanító néni küldte el a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnáziumból.

Csontos Ambrus Boldizsár,
budapesti olvasónk rajza.

Lőke Ádám, Vitek Márta tanító néni szilágycsehi kisdiákja plakátot készített, amellyel a szelektív hulladékgűjtés fontosságára figyelmeztet.Molnár Mária-Terézia rajza, Kézdivásárhely, Molnár Józsiás Iskola, IV. B SbS osztály, tanítónők: Hodor Katalin és Péter Ildikó

A rajz alkotója Somogyi Lili, Bak Márta tanító néni negyedikes diákja a kolozsvári Sigismund Toduță Zenei Főgimnáziumból.
A magyar nyelv hetét néhány szép tanítói levéllel is megünnepeljük. A levelek java része akkor született, amikor közzétettük, hogy az idei Kőrösi Csoma Sándor Anyanyelvi Vetélkedő elmarad.

 • Jánosi Szerén tanító néni a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Líceumból:
  „Még ebben a helyzetben is vannak gyerekek, akik nem felejtik el befejezni a megkezdett feladatokat... Mert kedvelik, megszerették az anyanyelvi játékokat, s ezt Nektek is köszönhetjük... Kis nyelvőreim aggódnak azért, hogy mi lesz az áprilisi lapokkal, feladatokkal. Hát nem dicséretre méltó?”
 • Torzsa Ibolya, a torjai negyedikesek tanító nénije:
  „Nagyon örülünk a Napsugár-palackpostának! Köszönjük, hogy most is velünk vagy, és hogy mindig a gyerekek az elsők! A Szólj, szám! feladatait eddig a gyerekek tették postára, most megkértek, összesítsem a megoldásokat, és továbbítsam. Jó egészséget kívánunk!”
 • Czirják Izabella tanítónő a marosvásárhelyi Tudor Vladimirescu Iskolából:
  „A lányaim nagyon szerették az anyanyelvi versenyt. Ezt köszönjük. Az eddigi sikereknek nagyon örülünk. Folyamatosan készültünk az újabb megmérettetésre. Nagyon lelkesek voltak. Sokat nyertek az ismereteken keresztül, de még többet a közös munka, közös siker megtapasztalása által.”
 • Somogyi Piroska tanítónő Szilágynagyfaluból:
  „Sajnáljuk, de a befektetett munka nem volt hiábavaló, hisz gyermekeink sokszor elő fogják még venni a tanultakat!”

 • Hodor Katalin és Péter Ildikó, a kézdivásárhelyi
  Molnár Józsiás Általános Iskola IV. B SbS
  osztályának tanítónői ezzel a gyöngybetűs
  üzenettel köszöntötték diákjaikat
  a magyar nyelv hetének kezdetén.
 • Kovács Ágnes, nyárádszeredai tanítónő:
  „Sajnáljuk, de kénytelenek vagyunk belenyugodni. Azért nyelvőrködünk tovább!”
 • Sándor Piroska tanítónő a gyergyószentmiklósi Fogarasy Mihály Iskolából:
  „A gyerekek mindig nagy örömmel várják az új Napsugarat. Most sincs ez másképp. A Palackpostát figyelemmel követjük, viszont várjuk, hogy visszatérhessünk „kézzel fogható” olvasmányunkhoz.”
 • Szabó Irénke tanító néni Gyulakutáról:
  „Nagyon hiányzik a sok jó munka. Tanítványaim szívvel-lélekkel dolgoztak, készültünk a megyei szakaszra. Hiszem, hogy egy szó sem vész kárba, kivirágzik egyszer. Köszönjük a nagyszerű feladványokat, azt, hogy tanulhattunk. Isten áldása kísérje építő munkátok!”
A Föld napja alkalmából egy sereg rajzot küldtetek, amelyek közös üzenete: védjük meg bolygónk egészségét, a vizek, a levegő, a termőföld tisztaságát, igyekezzünk óvni az élő és életet adó természetet.


Balázs Emese, korondi negyedikes
Tófalvi Csilla tanítónő osztályában


Bangó Giulia-Vanessa, Marosvécs, III. osztályos, tanítónője: Mera Ilona

Kiss Janka Anna Sólyom Andrea tanítónő harmadikos diákja a zilahi Mihai Eminescu Iskolában. Egy varrófiók tartalmából, fonalgombolyagokból, horgoló- és kötőtűkből rakta ki a hímes tojást.
Kádár Boglárka és Héjja Beáta, Torzsa Ibolya tanító néni negyedikes diákjai a torjai Kicsi Antal Iskolából ötletes, mókás papírnyuszikat küldtek nekünk.

Zongor Bence Hunor, Pop Ágnes tanító néni diákja a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Líceumból a bezártság napjaiban leginkább a zenének és a családjával való együttlétnek örül.
              A gitárom

Pengetem a gitárom,
„Maradj otthon!", ezt játszom.
Ezt ajánlom mindenkinek,
Nagynak s kicsinek.

Flamencot még nem tudok,
De állandóan gyakorlok.
Napsugár és szivárvány
Ragyogja be a szobám.

Anya boldog, apa büszke,
A testvérem göndörke.
A zene szól, mi együtt vagyunk,
És jó ez nekünk nagyon.